Mit ér a tehetség, ha diktatúra szolgálatába áll? Zseniális elme vagy a zsarnokság szekértolója volt Leni Riefenstahl, a harmadik birodalom propagandafilmjeinek rendezője? Valószínűleg mindkettő: „a szépség szörnyetegének” megítélése egyre kevésbé egyértelmű. A berlini olimpián több aranyérmet szerző fekete futóról, Jesse Owensről készült amerikai életrajzi filmben (Race – A legendák ideje, 2016) például egyértelműen pozitív szerepet osztottak rá, erősítve azokat a legendákat, amelyek a mai napig élnek róla. Hagyatékával most Berlin múzeumainak kellene valamit kezdenie, hiszen az örökösök így döntöttek, valószínűleg okosan. A feladat viszont kegyetlenül nehéz lesz.

 


Az 1920-as évekig visszatekintő hagyatékot a művész egykori titkára, Gisela Jahn a Porosz Kulturális Örökség Alapítványának adta, filmeket, fotókat, leveleket egy egyéb dokumentumokat, amelyek Riefenstahl 2016-ban elhunyt férje Horst Kettner után maradtak a München közeli Starnerg-tó partján lévő házban. Az alapítvány kezeli Riefenstahl szülővárosa, Berlin múzeumait, így egyértelmű, hogy múzeumi feladattá vált az anyag feldolgozása és annak mérlegelése, hogy milyen formában legyen látható, kutatható ez a különleges örökség. A fotók biztosan a Fotográfiai Múzeumba kerülnek, oda, ahol a jó barát, Helmut Newton fotói láthatók állandó kiállításon 2004 óta, és ahol a kettejük levelezéséből már ez a tárlat is mutat egy válogatást.


Az alapítvány vezetői úgy vélik, hogy nem művészeti, hanem történeti szempontból érdemes közelíteni a hagyatékhoz, megítélésének középpontjában egyértelműen a nácizmus idején betöltött szerepe áll. Nevéhez fűződik többek között Az akarat diadala vagy az 1936-os berlini olimpia idején forgatott propagandafilm, mind olyan technikai újításokkal, addig példátlan beállításokkal készültek, amelyek a mai napig helyet adnak a művész számára a filmművészet történetében. Amellett, hogy Riefenstahl 2003-ban, 101 éves korában bekövetkezett haláláig nem szabadult a náci szekértoló bélyegétől, már csak fotózással foglalkozott élete hátralévő évtizedeiben.