Fontos évfordulót ünnepel Bécs: az első, német nyelvterületen megrendezett világkiállítás 150. évfordulóját. Májustól több program is az 1873-as, Práter-beli eseményre emlékezik, de a képzőművészet sem szorul háttérbe – hiszen Bécsről beszélünk!

 

A világkiállításra emlékező egyik legfontosabb, de mindenképpen legkülönlegesebb esemény a Nők a munkában című kiállítás lesz a Műszaki Múzeumban (Technisches Museum). Az egykori női pavilon elsőként foglalkozott az iparosodásnak ezzel az aspektusával: a női munkaerővel és képzéssel, a nők által elvégezhető szakmunkával. Sőt, ez volt az első alkalom, hogy a női munka ilyen szinten is láthatóvá vált és elismerést kapott.

A Práterben 1873-ban 200 épület fogadta a világkiállításra érkező látogatókat. A jubileumi év az eseményt két másik fontos jellemzője alapján is felidézi: a csillogás és az orientalizmus. Az Iparművészeti Múzeumban (MAK) június 7-én nyílik a kristály luxustermékeiről ismert J. & J. Lobmeyr cég működését bemutató kiállítás, egyben köszönti a cég alapításának 200. évfordulóját is. Ugyanitt június 21-től az egyiptomi és japán kultúra hatását bemutató tárlat lesz látható. Szintén az orientalizmus lesz a témája a Weltmuseum idei programjának, hiszen a bécsi világkiállítás volt az a premier, amelyen főleg Japán, de Marokkó, Egyiptom, Tunézia, az Oszmán Birodalom és Perzsia is először mutatkozott be a világnak. Az év során minden szombaton tematikus tárlatvezetést tartanak arról, hogyan hatott a Kelet a bécsi tárgykultúrára.

Az Albertina két kiállításon nyújt szélesebb merítést gazdag metszetgyűjteményéből, a program címében Dürer, Munch és Miró neve jelzi, hogy hat évszázad lapjaiból válogatnak. Az első tárlat (már megnyílt) a régi mesterek, a második (február 24-től az Albertina Modernben) a 20. század alkotóinak munkáit állítja ki, Pieter Bruegeltől Damian Hirstig. Ugyancsak az Albertina emlékezik meg Picasso halálának 50. évfordulójára, március 17-től a saját gyűjteményéből 70 művel, benne 18 festménnyel reprezentálja a teljes életművet, minden alkotói korszakot. Június 7-én nyílik a Georg Baselitz 100 rajzát felvonultató kiállítás. szeptember 14-től pedig Michelangelo test-ábrázolásainak öröksége lesz soron, többek között Rembrandt és Schiele rajzai mutatják be a nagy mester hatását.

A Leopold Múzeum Európa egyik legnagyobb modern festészeti magángyűjteményét, a Würth-kollekciót mutatja be, 20 ezerből 200 mű kiálasztásával, Munch, Sisley, Magritte, Christo, Richter, Botero és mások alkotásaival. A kiállítás április 5-től lesz látható. A Kunsthistorisches Museumban március 7. és június 23. között Georg Baselitz válogatását nézhetik meg az érdeklődők: klasszikus aktokat állít párbeszédbe a saját aktjaival.

A Zsidó Múzeum 100 félreértés a zsidókról és a zsidók között címmel különleges kiállításra invitál. A téma apropója, hogy a kurátorok úgy látják, az oltásellenesség előhívta a régi zsidó áldozati narratívát. Ezért a már megnyílt és június 4-ig látható tárlaton nem cáfolni kívánják a tévhiteket és közhelyeket, hanem rálátást biztosítanak és ellensúlyozni próbálják, egy múzeumi kiállítás erősen korlátozott eszközeivel.

Bár bizonyára sokan látták, a Belvederében május 29-ig még megtekinthetők Klimtnek Van Gogh, Rodin és Matisse által ihletett munkái.

A felsorolás közel sem teljes. A megszokott év végi kiállítási boomra még visszatérünk…

Képek:
A Női Alkalmazottak Szövetségének közgazdasági iskolája, Technisches Museum Wien
Albrecht Dürer: Rinocérosz, 1515, Albertina