Rekordáron indult, 10 millió forintról egy különleges Zsolnay váza a Virág Judit Galéria aukcióján. A tétel ára 19 millióig ment fel, a Janus Pannonius Múzeum pedig élt elővásárlási jogával, így ezen az áron a pécsi Zsolnay Múzeumba kerül a műtárgy.
Ipartörténeti és kultúrtörténeti vonatkozása is van annak a 109 centiméter magas Zsolnay vázának, amely műfajában rekordnak számító 10 millió forintról indult ezüstvasárnap este, a Virág Judit Galéria aukcióján, a Kongresszusi Központban. A gránátalmafa körül táncoló nőalakokat ábrázoló tárgyat a szecessziós kerámiák egyik ismert tervezője, Apáti Abt Sándor álmodta meg, és pirogránitból készítették, eozin mázzal vonták be. A hazai közönség egy rövid időre 1905-ben láthatta, majd az 1906-os milánói világkiállítás magyar pavilonjában csodálhatták meg a látogatók. Az áprilisi nyitás után négy hónappal a pavilon leégett és csak néhány műtárgyat volt mód megmenteni – ez a váza a túlélők egyike volt. A megmentett műtárgyakat egy kisebb teremben újra felállították, ám azóta erről a vázáról nem tudott a kutatás, egészen a közelmúltig, amikor a külföldi műtárgypiacon eladásra kínálták.

A valóban egyedi, egyetlen példányban létező, különleges sorsú váza történetét Csenkey Éva, a Zsolnay-kutatások legavatottabb szakértője tárta most fel. (A vele készült interjúnk a MúzeumCafé legfrissebb, 38. számában olvasható.) A védettségi eljárás az elmúlt hetekben elindult, így egy közgyűjtemény élhetett az elővásárlási jogával – ez a Zsolnay Múzeumot működtető, Pécs városa által fenntartott Janus Pannonius Múzeum volt. A helyzet már csak azért is különleges, mert a művészeti árverésekről az elmúlt években kiszorultak a múzeumok, nem vehették fel a versenyt a gyűjtőkkel. Ezt a tárgyat viszont nem lehetett elengedni…