A fekete zsák története annak idején megjárta a sajtót, most pedig önálló teret kapott a Magyar Nemzeti Galéria minden múlt a múltam kiállításán. A MúzeumCafé 2015-ben interjút készített a Fortepan-alapító Tamási Miklóssal, az ehhez készült portré pedig egy IX. kerületi lomtalanításon készült. Hamarosan kiderült, hogy az alany kezében lévő fekete zsák igazi kincseket rejtett, egy máig ismeretlen tehetséges amatőr fotós képsorozatait.

 

2015 végén komoly nyilvánosságot kapott a véletlen lelet, amit a Vaskapu utcai lomok között talált Tamási Miklós, ám a mai napig nem sikerült kideríteni, hogy ki az a feltehetően a húsiparban dolgozó amatőr fotográfus, aki tényleg csodálatos képeket készített budapesti helyekről, társaságokról, hölgyekről. A szituáció annyira jellemző a Fortepan működésére, hogy a Virágvölgyi István (és Tamás Miklós) kurátorok által felépített kiállítás ezzel a történettel indul, szimbolizálva mindazt, amit a közösségi fotótár jelent: csodát, esetlegességet és a nyilvánosság erejét. Ez utóbbit persze erősíthetné, ha végre valaki felismerné magát a képeken, és valamilyen közelebbi adattal szolgálna a Mester utca környékén lakott fotósról, családjáról, életéről, sorsáról.

A Rakovszky Zsuzsa idézetből vett címet viselő, augusztus 25-ig nyitva tartó kiállítás minden bizonnyal tömegeket fog vonzani. Hátha…

A portré Villányi Csaba felvétele, megjelent a MúzeumCafé 50. számában