Igen, létezik. Hiszen amikor a megnyitás előtt minden jegy elkel a kiállításra, ez esetben a Rijksmuseum Vermeer-tárlatára, akkor sejthető, hogy ebből páran hasznot szeretnének húzni, és jegyüzérként árulják az online piacon.

 

Nem csak a látogatók, de a jegyüzérek is éberen figyelték, mikor nyílik a jegypénztár virtuális ajtaja, így nekik is részük volt abban, hogy a belépők elfogytak, mire Vermeer „minden idők” kiállítása megnyílt, február 10-én. A feketepiacon hamar megjelentek a „viszonteladók”, az árak pedig egyre feljebb kúsznak. A mester 37 ismert festményéből 28-at bemutató kiállításra feltehetően csak egyszer kerül sor, egy emberöltő során, ezért érthető a kiemelt érdeklődés. Most, március második felében az eBay felületén áprilisi, májusi bejutással kínáltak jegypárokat, ezek az elmúlt napokban 1022 és 2724 dollár között keltek el – ez utóbbira 44 licit érkezett, 100 dolláros induló árról. Jelenleg is vannak eladó jegyek, egy darabhoz már 600, illetve közel 1000 euróért is hozzá lehet jutni… (lásd a friss képernyőfotókat), azaz az amszterdami út költségein felül csak a belépőért 260-360 ezer forintot kellene kifizetni.

A múzeumnak nincs eszköze arra, hogy az árveréseket megakadályozza, de nem tudja garantálni, hogy a jegyek valóban érvényesek, ezt csak a saját felületén és a szerződött partnereknél vett belépők esetében tudja szavatolni. Az intézmény jelenleg azon dolgozik, hogy minél több ember megtekinthesse a kiállítást, ugyanakkor a látogatók számára elég teret próbál biztosítani, azaz korlátozni az egyszerre benn tartózkodók számát.