Ahogy az elmúlt években minden alkalommal, ezúttal is áttekintjük, mekkora hatást fejtenek ki a művészeti világra a múzeumvezetők, kurátorok: kit hová rangsorolt a Műértő POWER 50 zsűrije. Nagy meglepetés nincs, hiszen ismét Baán László és Fabényi Júlia került az élre.

 


A Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria, illetve a Ludwig Múzeum főigazgatója megőrizte tavalyi, sőt, korábbi pozícióját az első és a második helyen. A Kassák Múzeumot igazgató Sasvári Edit szintén megismételte kilencedik helyezését, mára állandó szereplőjévé vált a legbefolyásosabbak tizes élmezőnyének. Nagyon lépett előre viszont Petrányi Zsolt (ötöt a 15. helyeről), köszönhetően az általa rendezett, komolyabb szakmai visszangot kiváltó Keretek között kiállításnak (MNG) és a Velencei Biennále magyar pavilonja 2017-es kurátori munkájának.


Járt már feljebb is, most 19. Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum vezetője, a 21. helyet osztották Prosek Zoltánnak, a Paksi Képtár nemrégiben különös körülmények között elbocsátott igazgatójának. Ahogy tavaly, idén is 24. Kőrösi Orsolya, a Capa Központ (és tavaly még a Mai Manó Ház) vezetője, őt Tímár Katalin, a Ludwig Múzeum kurátora követi. A legkomolyabb előrelépés a 27. helyre megérkező Fehér Dávidé, a Szépművészeti Múzeum munkatársáé, viszont 15 helyet zuhant a 31. helyig Szegő György, a Műcsarnok vezetője. Százados László (MNG) a 34., Geskó Judit pedig még úgy is a 42., hogy a Szépművészeti Múzeum képviseletében tavaly jobbára csak vendégprogramokat szerevzett, többek között a Vaszary-villában.

(A fotó az MNG Keretek között című kiállításn készült.)