Bár a magyarországi múzeumok ezekben a hetekben nem fogadhatnak látogatókat, nincs kevesebb szükség a szakmai fórumokra. A következő napokban több fontos konferenciára is sor kerül, természetesen minden alkalommal a virtuális térben, így esetleg még többen hallhatják az előadásokat, mint ahányan személyesen jelen lehettek volna.

 

Készül a Néprajzi Múzeum állandó kiállítása az új, Dózsa György úti épület tereibe. A munka mélységeibe tekinthet be, aki november 16. és 18. között részt vesz az Útközben című konferencián. Nem elég ugyanis a tárgyakat A-ból B-be mozgatni, hosszú évek teltek el az egykori Kúria épületében felépített állandó kiállítás elkészülte óta, azóta a muzeológia nem is egy fordulatot élt meg, a kurátorok pedig valóban előremutató, a nemzetközi gyakorlatot és szemléletet szem előtt tartó tárlatokat építenének. Hétfőn 14 órakor kezdődik a „nemzetközi nap”, többek között varsói, ljubljanai, bécsi előadóval. Kedden délelőtt a Kerámiatér és az Ifjúsági kiállítás koncepcióját vitatják meg, délután a múzeumi definíció és a múzeumtörténet lesz az előadások és viták témája. Szerdán pedig a gyűjteményi kiállítások kerülnek sorra, tárgykörönként. Egy egyszerű regisztrációval lehet részt venni a konferencián, a https://utkozben.eventcloud.hu linkre kattintva. A részletes program itt olvasható: http://utkozben.neprajz.hu/ .

Ha valamit letaglózott a járvány, az a kulturális rendezvénypiac. A covid okozta kihívásokra azonban meg kell találni a válaszokat – ebben kíván segíteni a Business for Culture VII. előadássorozata, amely ezúttal webinárium lesz, az első alkalommal november 24-én. Címe: A kultúra sosem áll le!, de hogy ez a gyakorlatban hogyan zajlik majd, a kulturális piac résztvevői osztják meg a hallgatókkal. Szervezője a Kulturális Múzeumok és Turisztikai Helyszínek Szervezete és a MARESZ, 24-én 11 órakor a járványidőszak tapasztalatairól lesz szó.

A MúzeumDigit konferenciát az MNM OMMIK 2013 óta rendezi meg, de most először virtuális térben, november 26-27-én, a regisztrációt követően ( http://museumdigit.hu/regisztracio-2020/ ) szintén ingyenesen. A témák : Digitalizálás és megosztás, Digitális újítások, Múzeumok és társadalom és 2020, a katalizátor. Az előadásokon kívül a Zoom terében beszélgetések, viták is zajlanak majd.

A múzeumi szakemberek egy része ma „home office-ban” kénytelen dolgozni, műtárgyakat nélkülözve, a számítógépe előtt ülve. Mindez bizonyos hátrányokkal és előnyökkel is jár egyben. Az előnyök egyike lehet, hogy esetleg több lehetőség jut a kollégák meghallgatására, a tapasztalatok megosztására, új impulzusok „beszerzésére”, a virtuális térbe szorult konferenciák által.