„A munkálatok annyira előrehaladtak, hogy a tárat mint tökéletes Néprajzi Múzeumot, már az év őszén meg lehet nyitni.”

A budapesti Néprajzi Múzeum születését 1872. március 5-étől datálják, ekkor nevezték ki Xántus Jánost a Magyar Nemzeti Múzeum Ethographiai Osztályának őrévé. Nos, pontosan ettől a naptól kezdve keresi önálló, ideális és végleges otthonát a múzeum. Mint tudjuk, a tervezett MúzeumNegyedben kapna helyet, ezzel vetnének véget az albérletek és az ideiglenes elszállásolások sorának. Azonban már volt úgy, hogy véglegesnek tűnő otthonra lel, miután kiköltözhetett a városligeti Iparcsarnok koránt sem ideális épületéből (itt ugyanis nem volt mód állandó kiállítást felállítani), igaz, az új, „tökéletes” helyszínt sem múzeumnak építették eredetileg. Íme a korabeli felhőtlenül boldog tudósítás:

AZ ÚJ NÉPRAJZI MÚZEUM MEGNYITÁSA

Még 1924-ben indult el a Néprajzi Múzeum költöztetésének ügye. A sokat hányatott múzeumi tár akkor már állandó pusztulásnak volt kitéve a Városligeti Iparcsarnok egyik szárnyának kátrány papír fedele alatt. Nagy harcot provokált, de végre is sikerrel járt a Múzeumnak a Tisztviselőtelepi Gimnáziumban való elhelyezése. Az átköltözés után ott igen szorgos munka folyt, melynek eredményeképpen a magyar anyag már a múlt év végén teljes felállítást nyert, míg a tengerentúli gyűjtemények elrendezésére ez év nyarán kerül sor. A munkálatok annyira előrehaladtak, hogy a tárat mint tökéletes Néprajzi Múzeumot, már ez év őszén meg lehet nyitni. Örömmel regisztráljuk ezt a hírt elsőnek a magyar sajtóban. Az a megbecsülhetetlen szépségű hatalmas anyag, mely évek óta, sőt évtizedek óta vagy elrejtve, vagy teljesen hozzáférhetetlen módon lappangott, ezzel végre nemcsak méltó hajlékba költözik,hanem instruktív módon is hatni fog gyűjtőkre, laikusokra.

A Műgyűjtő 1927. 1. szám. 13. oldal

(A múzeum a népligeti iskolában 1929-ben nyílt meg, 1942-ben a háború következtében bezárt, 1975-ben költözött a Kúria épületébe, miután a Nemzeti Galéria felkerült a budavári palotába. Itt tartunk most.)


Illusztráció: a Tisztviselőtelepi Gimnázium épülete, Könyves Kálmán körút 40.