Rendszerint a legjobban várt múzeumépületekhez a megnyitást követően tömegek zarándokolnak a világ minden tájáról. Ha idén a pandémia meg is akadályozza az utazást, a múzeumok mindenesetre megnyílnak, készülve a jobb időkre.

 

A 85. évében járó François Pinault gyűjtő és üzletember 20 éve dédelgetett álmát valósítja meg azzal, hogy megnyitja kortárs művészeti központját Párizsban: a 160 millió eurós beruházással létrejött Bourse de Commerce-Pinault Collection egy 18. századi gabonakereskedelmi központban kap helyet, pár háztömbnyire a Louvre-tól. A kör alakú építmény Tadao Ando terve szerint újult meg, megnyitását többször is elhalasztották, legutóbb tavaly tavaszról idén január 23-ra. Érdekesség, hogy a pandémia nem hátráltatta tovább a nyitást, hanem éppenséggel inspirálta, Pinault ezzel adni szeretett volna az embereknek és a művészeti világnak a válsághelyzetben.

Breuer Marcell 1966-ben készült brutalista New York-i épülete már több múzeumnak is – ideiglenesen – otthont biztosított, így a Whitney-nek és a Met Breuernek. Egy 160 millió dolláros beruházás után most a Frick-gyűjtemény régi mesterei kaptak új tereket, közte öt Rembrandt, három Vermeer, több Goya, Velázquez, El Greco.

Ha valami régóta húzódott, az a berlini Humboldt Forum ügye, a 677 millió eurót felemésztő építkezés politikai vitákat is kavart. Ezzel a királyi palota egy része is megújult (illetve felépítették), hogy kiállítóhelyet adjon a berlini nem európai gyűjteményeknek, melyek folyamatosan veszik birtokba az épületet. Az afrikai, amerikai, óceániai és ázsiai anyag bemutatásával a németek gyarmatosító törekvéseire is reflektálnak. Cél, hogy a Humboldt testvérek örökségeként a tudomány és a művészetek találkozásával a legmodernebb szellemi műhely jöjjön létre.

Az 1992 óta tartó és már egymilliárd dollárnál járó beruházással a Giza melletti Nagy Egyiptom Múzeum lesz a világ legnagyobb archeológiai múzeuma, mintegy 100 ezer műtárggyal. Ezek között 5 ezer tárgy Tutanhamon sírjából származik, 2 ezret még sosem állítottak ki, de olyan relikviákat is bemutatnak, amelyek a méretüknél fogva nem férhettek el a kairói múzeumban. A nyitást júniusra tervezik.

Szintén nyáron nyitna a 310 ezer euróba került a 13 emeletes, alumíniummal bevont Munch Múzeum Oslóban. A művész legnagyobb gyűjteménye 26 ezer művet és 10 ezer személyes tárgyat (!) tartalmaz, benne a Sikoly két változatával.

Kép: A Bourse de Commerce-Pinault Collection