Komoly szenzációnak ígérkezik a művész, tanár, szervező és kurátor augusztus 5-én nyíló és közel egy évig látogatható kiállítása.

 

A londoni közönség Maurer Dóra 35 művén keresztül teljes keresztmetszetet kap a művész változatos életművéből, hiszen grafikák, fotók, festmények és filmek is helyet kapnak a tárlaton. A múzeum a beharangozóban kihangsúlyozza, hogy milyen fontos szerepet játszott Maurer a hivatalos művészeten kívül rekedt független alkotók (képzőművészek, zenészek, költők) körében, amikor csak lakásokban, underground terekben volt lehetőségük kiállítani, szerepelni.

A grafikusként az ötvenes években indult művész a technika végső határait feszegette, majd a hetvenes években áttért a fotóra és a mozgóképre, együttműködött zenészekkel, részt vett performanszokon. Ezt követően absztrakt festményeket készített. A kiállításon szereplő későbbi művein a színek játéka lebegő alakzatokat alkot. Maurer Dóra sosem időzött sokat egyetlen technikánál vagy stílusnál, mindvégig megőrizte egyediségét és mozgékonyságát.

A kiállított alkotások egy része ma már a Tate gyűjteményében van, de érkeztek alkotások magángyűjteményekből, és öt mű feltehetően hamarosan – ajándékként – szintén a Tate birtokába kerül. Az alkalomra megjelenő katalógus hiánypótló irodalom lesz az 1945 utáni közép-európai művészetről.

(Maurer Dóra: Relative Quasi Image 1996 © Dóra Maurer Photo: Vintage Galéria / András Bozsó)