Új időszámítás kezdődik a Néprajzi Múzeumban, méghozzá 2014. március 5-én, új arculattal, kiállításmegnyitókkal, előadásokkal és tárlatvezetésekkel. Az új jelszó mostantól: Érték, Élmény, Ember, Emlék.
Március 5-e a Néprajzi Múzeum Napja, abból az alkalomból, hogy 1872-ben ezen a napon választották Xantus Jánost (alias Old Shatterhand, ha minden igaz!) a Nemzeti Múzeum Ethnographiai Osztályának igazgató-őrévé, vagyis valójában ekkor jött létre a Néprajzi Múzeum.
Holnaptól új arculattal és új szellemben működik tovább az intézmény, az épületre is felkerülő négy szó (Érték, Élmény, Ember, Emlék) arra utal, hogy nagyobb hangsúlyt kap a gyűjteménybe vagy a kiállításokra kerülő tárgyak kapcsolata a használóval és a mai befogadóval, minden tárgy történetet kap, amelynek segítségével a múlt és a jelen párbeszédet folytathat egymással. Az új arculat és a kommunikációs kampány nem titkolt célja a látogatottság növelése, ez pedig csak úgy érhető el, ha a köztudatban kissé porosnak tekintett néprajz fogalma „trendi” színezetet kap. Ebbe az irányba az utóbbi években már nyitott a múzeum, hiszen nemcsak a régiségek, hanem a mai használati tárgyak, eszközök is a néprajz részei: a társadalom hat a múzeumra, a múzeum hat a közönségre.
Tehát érdemes lesz holnap ellátogatni a Kossuth térre, hiszen két kiállítás is nyílik: a Csendéletek a Székely Partiumban 14 órakor, a Tollvarázs 17 órakor. A tudományos programok 11 órakor kezdődnek, a japán kézműves kerámiáról tartott előadással. Lényegében bárki bármikor felkeresi a múzeumot a holnapi nap folyamán, nagy eséllyel belefut egy múzeumpedagógiai foglalkozásba, kézműves műhelybe, tárlatvezetésbe, és egész nap engedménnyel árusít a MUZBO, vagyis a múzeumi shop.
Az összes program és kiállítás ingyen látogatható. Részletek itt.