Nemzeti Múzeum fotográfia kiállítás
Keleti Éva irigylésre méltó életkedvvel forog színészportréi között, amelyből – a fotográfus születésnapjának megfelelően – nyolcvanötöt választott ki a Nemzeti Múzeum, az életmű őrzője és feldolgozója. Optimista tárlat ez, sok-sok mosolygós arccal, a közelmúlt színháztörténetének krémjével.

 


Keleti Éva levette azt a terhet a családja válláról, amivel egy ilyen hagyaték gondozása, megőrzése, feldolgozása jár, a több tízezer negatívból álló fényképanyagot a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárára bízta. Bízhatta volna más közgyűjteményekre is, ám meggyőzte az a magas színvonalú műhelymunka, amivel – többek között – Ács Irén hagyatékát gondozza a múzeum, ezért itt látta biztosnak, hogy a jövő kutatói számára hozzáférhetővé válik ez a különleges fotóanyag.

Nemzeti Múzeum fotográfia kiállítás
Bár az életműnek csak a töredéke látható mostantól (szeptember 22-től) a múzeum kiállításán, Szarka Klára kurátor olyan portrékat választott, amelyek szinte kivétel nélkül a szabadban készültek, az alanyok pedig fiatalok, derűsek, optimisták. (Vannak persze kivételek, például a Nemzeti Múzeum lépcsőjén töprengő Avar István…)  A fiatal, földön ülő Zsótér Sándor csibészes mosolya adja meg az alaphangot a terem bejáratánál, benn jobbra a bohócnak maszkírozott Tímár Béla néz szembe a kamerával, szemben pedig Almási Éva és Balázsovits Lajos ölelik a tinédzser Editet, aki néhány évvel később már a Vígszínház ünnepelt dívája volt.

Nemzeti Múzeum fotográfia kiállítás
A színészek nem szerették a műtermi környezetet, Keleti Éva is – megszabadulván 1976-ban az MTI feszes légkörétől – a természetet választotta háttérnek, és hogy mennyire jól tette, milyen hatással volt a portréalanyok tekintetére, arról ennek a válogatásnak a nagy része tanúskodik. A színházi rendszerváltás megelőzte a politikait, az új szelek már a nyolcvanas évek elejétől fújtak, ezek pedig a fotóst is inspirálták, hogy a hagyományos beállítások helyett az élet- és emberközelit válassza.


Keleti Éva még csak nyolcvanöt éves, ezért természetesen elvállalt öt tárlatvezetést a kiállításon, szeptember 24. és november 19. között. Érdemes valamelyikre időt szakítani, hátha jut nekünk is ebből a kiapadhatatlan energiából.


Az illusztrációként közölt fotók szereplői: Kaszás Attila, Bálint András, Tolnay Klári, Halász Judit, Hernádi Judit, Kazimír Károly, Vallai Péter