Szeptember 18-án a Szépművészeti Múzeumban beszélgetünk a műtárgyról mint luxusról, október 5-én pedig a Magyar Nemzeti Galériában az első kísérleti filmekről. Az előbbi program egy Múzeum+ esemény, a második egy finisszázs keretében zajlik.


Szépművészeti Múzeum, 19. századi Gyűjtemény, XIII. terem

2014. szeptember 18., csütörtök, 19:00 óra
A szépség értéke – Műtárgyak gyűjteményekben és a kereskedelemben
A műalkotás szép – mondja az esztéta. A műalkotás értékes – mondja a műkereskedő. A műalkotás mindenkié – mondja a muzeológus. A műalkotás az enyém – mondja a műgyűjtő. A műalkotás alapszükséglet – mondja a művészettörténész. A műalkotás luxus – mondja az, akinek nincs rá igénye, lehetősége, pénze. És természetesen mind ugyanarról „a” műalkotásról beszélnek. A Luxus témáját vezérmotívumául választó múzeumi estén a műalkotásoknak ebben a „sokféleségében” próbálunk meg eligazodni meghívott szakértőink segítségével.
A beszélgetés résztvevői:
Lengyel László művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum Kulturális Örökség Kutató és Dokumentációs Osztályának vezetője,
Molnos Péter művészettörténész és
Vass László műgyűjtő.
Az Élő MúzeumCafé a Szépművészeti Múzeum szokásos csütörtöki Múzeum+ rendezvényének része, tehát arra belépőjegyet kell váltani, amivel az este 22:00 óráig tartó többi program is látogatható.


Magyar Nemzeti Galéria

2014. október 5., vasárnap, 16:00 óra
Kifut a film, avagy búcsú a kísérletektől
A Nemzeti Galéria Dada és szürrealizmus. Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí. Válogatás a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből, valamint Átrendezett valóság. Alkotói stratégiák a magyar művészetben a dada és a szürrealizmus vonzásában című iker-kiállításaihoz kapcsolódó Életre kelt (film)kísérletek. Az avantgárd első mozija című „vetítés-tárlat” zárónapján a korai filmművészet szakértőivel beszélgetünk többek között arról, hogy mit jelentenek ezek a különleges munkák az egyetemes művészet történetében, illetve hogy hogyan kapcsolódik egymáshoz a film és a képzőművészet.
A beszélgetés résztvevői:
Orosz Márton művészettörténész, a kiállítás kurátora,
Száva Gyula kísérleti filmes, filmkutató és
Geréb Anna filmtörténész, az ELTE Média szak és Filmművészeti Egyetem tanára.
Mindkét beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője vezeti.


Illusztráció: MNG