Radnóti Miklós idén februárban elhunyt özvegye, Gyarmati Fanni hagyatékának műtárgyanyagán két aukciós ház osztozik. A Virág Judit Galéria aukcióján négy tétel indult, ebből Lesznai Anna temperaképét meg tudta vásárolni a Petőfi Irodalmi Múzeum.


A PIM viszonylag kevés, Radnótira vonatkozó műtárggyal (kézirattal, relikviával) rendelkezik, a kéziratos hagyatékot Radnótiné a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának ajánlotta fel, és még életében oda is szállíttatta. A költő centenáriumi kiállításán a múzeum többnyire a más hogyatékokkal a bekerült kötetekből, fotókból, iratokból tudott válogatni.

A képzőművészeti hagyatékból ezekben a hetekben két árverést is tartanak, az egyikre néhány napja került sor: négy tételt árverezett a Virág Judit Galéria, ezeket az aukció előtti napokban védetté nyilvánították. Ebből már sejteni lehetett, hogy a PIM, amennyiben esélye lesz rá, vásárolni fog, ráadásul két olyan tétel is volt a kínálatban, melyek más irodalmi vonatkozással is rendelkeznek: Lesznai Anna és Szántó Piroska is működött szépíróként, Szántó Piroska második férje Vas István költő volt - Radnóti egyik legközelibb barátja. A négy tétel közül Lesznai Anna Beszélgetők című temperaképe lett a legolcsóbb 220 ezer forintos leütési árral, ezért az összegért a Petőfi Irodalmi Múzeum meg is vásárolta, élve elővásárlási jogával. (A PIM 2006-ban rendezett kiállítást Lesznai Anna tiszteletére.)

Szántó Piroska Szeptemberben című olajképe egymillió forintért kelt el.

A múzeumnak az Arte Galéria novemberi árverésén is lesz lehetősége bővíteni a Radnótira vonatkozó anyagát.


Illusztráció: Virág Judit Galéria