programajánló Múzeumok Éjszakája Élő MúzeumCafé

Miközben minden létező múzeumban egymás lábát tapossák a látogatók, van, ahol egész évben nem látnak akkora közönséget, mint ezen az egyetlen estén, valójában nagyon is van tétje annak, hogy a látogató hol kezdi a programot, hol veszi a karszalagot, a tömeg ugyanis önmagában nem jelent bevételt az intézménynek. Aki erre figyel, az kismúzeumból indul, jótékony céllal.

 


Nem véletlen, hogy az éjszaka már kora délután elkezdődik, van, ahol háromkor, négykor, sőt, délelőtt tízkor. A lényeg azonban az, hogy közel félmillió embert képes megmozgatni egy kulturális program, amelynek központi témája ezúttal a „hős”, és hátha az sem tartja távol a közönséget, hogy –ha úgy alakul, de ez legkésőbb szerda este kiderül – napjaink hősei talán éppen szombat este játszanak nyolcaddöntőt a labdarugó EB-n.


Tapasztalataink szerint egyetlen körzetet érdemes kiválasztani, mert ott is annyi program akad, hogy esélytelen még különjárattal is eljutni egy másikba. (Ez a „kellemetlen” bőség csak a fővárosra vonatkozik, a vidéki városokban a programok időben és térben is átfoghatók. ) A legnagyobb körzet az észak-pesti, a Városligettől a Dunáig, viszonylag könnyen átjárható, bár reménytelen a helyszíneknek akár csak a felét is meglátogatni a Várban és környékén, vagy Óbudán, ahol szintén bőven akad program. Az ingyenes buszjáraton felül a tájékozódást egy tényleg hasznos és használható applikáció is segíti, úgyhogy idén a tanácstalanságot tényleg csak a választás problémája okozhatja.


Innen eredetileg egy programajánló kezdődött volna, de reménytelen vállalkozásnak bizonyult akár csak a töredékét is kiemelni a választéknak. Egyszerűen böngészni kell a Fidelio különszámában és a www.muzej.hu oldalon, vagy elindulni az első helyszínre (a nagy kérdés, hogy melyik legyen az!), a többi pedig adja magát.


A végére egy kis önreklám, két Élő MúzeumCafé:


18:30  Magyar Nemzeti Galéria

Múzeumok nappala: a tudomány szentélye és/vagy kultúrwellness?, avagy múzeumok a 21. században

Egy múzeumba könyvtár, archívum, restaurátorműhelyek kellenek – mondják azok, akik a múzeumot elsősorban a múlt feldolgozásának tudományos kutatóhelyeként szeretik elgondolni. Egy múzeumba étterem kell, gyerekfoglalkoztató, ajándékbolt – hangsúlyozzák mások, akik az intézményt a kultúra iránt érdeklődő közönség egyik kiszolgáló-intézményeként definiálják. Vajon hogyan működnek ma múzeumaink ebben a kettősségben – erről kérdezzük vendégeinket Nemzeti Galériában az idei Múzeumok éjszakájának nyitányaként.


A beszélgetés résztvevői:

Kalla Zsuzsanna irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi igazgatója;

Kemecsi Lajos etnográfus, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és

Sasvári Edit művészettörténész, a Kassák Múzeum vezetője.

22:30  Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

Kék/fehér – A Zsidó Múzeum új kiállítás-dizájnjának jelentésrétegei

100 év – 100 tárgy címmel nyílt meg nemrégiben a Magyar Zsidó Múzeum új kiállítása, amely az intézmény több mint harminc évvel ezelőtt berendezett és azóta is érintetlenül állt régi állandó kiállítást váltotta fel. Mennyiben tér el a két kiállítás koncepciója? Mit jelentett a korábbi kiállítás kék tere és mit jelent a mostani fehér? Mit ad hozzá az új tárlat minimalizmusa, az installációt alkotó hétköznapi anyagok a kiállítás „zsidó muzeológiai” koncepciójához? A Múzeumok Éjszakáján ezekről a kérdésekről faggatjuk vendégeinket.


A beszélgetés résztvevői:

Darvas István rabbi

Frazon Zsófia etnográfus, a Néprajzi Múzeum tudományos titkára,

Kiss-Gál Zsuzsanna, a kiállítás dizájnere és

Toronyi Zsuzsanna történész-levéltáros, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója.


Mindkét program moderátora Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.


Illusztráció: Bringológia kiállítás és bemutató az Iparművészeti Múzeumban