Már csak három hétig látható a Műjégpályától pár perc sétára található Hopp Ferenc Múzeumban az indiai, női szerepekre fókuszáló kiállítás – a kettő együtt olyan nagyszerű program, hogy aligha lehet jobbat kitalálni. Aki ezekből a történetekből nem merít erőt, semmiből sem fog.

 

Anya, szerető, feleség, harcos. A hindu mitológia ezeket a szerepeket osztja a nőre, akár az élet, igaz, ez utóbbi leginkább egyszerre. A kelet-ázsiai múzeum saját gyűjteményéből válogatott darabokkal mutatja be, hogyban ábrázolja mindezt egy több száz éves szobor vagy egy mai képregény, milyen erősek a mitológiai motívumok a 20. századi filmiparban vagy egy mesehős alakjában. Bár a kiállított tárgyak jelentős része klasszikus műtárgy, az egész tárlat meglehetősen popos, sok fotóval, grafikával, neonnal és provokatív színválasztással. A kultúrtörténeti elbeszélés ugyanis nem áll meg a rendkívül népszerű elefántfejű Ganésa szobrainál, hanem eljut a képregényként fogyasztott tanmesékig és a mai filmipar néhány sztárjáig.

Hogy Bollywoodnak, az indiai filmgyártás központjának mekkora szerepe van ma a világ kultúrájában, remekül bizonyítja, hogy a londoni Madame Tussaud panoptikumában külön szekció jár a gigantikus mumbai filmipar aktuális csillagainak – a Bombay és Hollywood nevéből született Bollywood ma a világ legnagyobb filmtermelő központja. Ha az itt született alkotások zöme nem is válik ismertté a szubkontinensen túl, így is bő egymilliárd potenciális nézővel számolhat. (Mellesleg a múzeum filmklubjában nemrégiben levetített Mother India című filmet 1958-ban Oscarra is jelölték, alig maradt le róla.)

A kiállítás láttán az lehet az érzése az embernek, hogy a nők szerepe messze jelentősebb a hunduizmusban, mint a többi világvallásban, ha csak az ábrázolások sokszínűségét vesszük alapul, már elég bizonyítékot nyertünk erre. Az pedig, hogy a nőknek sok esetben kifejezetten domináns szerepet jut, valóban példátlan. Csak így képzelhető el, hogy miközben a nyugati államokban még mindig utópiának tűnik egy nő megválasztása az elnöki vagy miniszterelnöki pozícióba, Indiában Indira Gandhi több cikluson át tudta betölteni ezt a tisztet 1966-tól, a legnagyobb tisztelettel övezve.