Mindössze 12, legfeljebb 13 éves lehetett a kis Michelangelo Buonarroti, amikor azt az Ülő férfi című rajzot készítette, amelyik a Szépművészeti Múzeum jelenleg látható kiállításán szerepel, írta meg a napokban a brit The Telegraph című lap. Már ezen a rajzon is látható az a tehetség, amivel később – többek között – a Dávid-szobrot vagy a Sixtus-kápolna freskóját alkotta, véelekdik a cikk szerzője.

 

A lap megszólaltatta Sir Timothy Cliffordot, az itáliai reneszánsz egyik legielismertebb kutatóját, a Szépművészeti Múzeum A test diadala – Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című kiállítás katalógusának egyik szerzőjét, aki elmondta, hogy a művész rengeteg rajzát semmisítette meg, így valóságos csoda, hogy egy ilyen korai, 1490 körülire datált munka fennmaradhatott. A grafika tollal és barna tintával készült, egy ülő férfialakot ábrázol, melynek modellje a nápolyi régészeti múzeumban őrzött, töredékesen fennmaradt Trónoló Jupiter márványszobor, amelyet akkoriban egy római gyűjtő és műkereskedő őrzött. Ugyanakkor a szoborhoz képest néhány dolgot megváltoztatott Michelangelo, például a lábfej pozícióját vagy a drapéria esésének ábrázolását. Még az is elképzelhető, hogy a mű nem a szobor, hanem egy másik rajz után készült, talán éppen egy Ghirlandaio-lap másolata.

A 12 éves Michelangelo Domenico Ghirlandaio műhelyében tanult. Első életrajzírója, Giorgio Vasari szerint a mester hamar észrevette, hogy tanítványa kiemelkedik a kortársai közül, sőt, magával Ghirlandaióval kelt versenyre. Szintén Vasari jegyezte meg, hogy Michelangelo nem sokkal halála előtt számtalan rajzát, vázlatát semmisítette meg, hogy avatatlan szemek ne lássanak „a kulisszák mögé”, hogy ezek a kísérletek esetleg ne rombolják le a nimbuszát.

Az Ülő férfi egy londoni magángyűjtő tulajdona, aki 1989-ben egy francia árverésen vásárolta a rajzot, és most először kölcsönözte kiállításra, a budapesti múzeum számára. A brit lap kiemeli, hogy az Edinburgh-i Skót Nemzeti Galéria korábbi igazgatója, Sir Timothy Clifford felfedezését Paul Joannides professzor, vezető Michelangelo-kutató is teljes mértékben elfogadja.

A Kárpáti Zoltán kurátor által rendezett kiállítás június 30-ig látható, ebben a formában először, és – vélhetően – utoljára.

Kép: Michelangelo Buonarroti: Ülő férfi, 1490 körül. Magántulajdon