kiállítás videó avantgárd film kortárs művészet politika

A müncheni születésű, de Berlinben élő, eredetileg építész képzettségű Rosefeldt hírnevét filmjeinek, többcsatornás videóinstallációinak köszönheti. A 2014-ben Berlinben forgatott, teljes hosszában 130 perces (kiállítási verzió) Manifesto premierje 2015 végén Ausztráliában volt, ezt követően Hamburgban és New Yorkban is láthatta a közönség, a 90 perces mozi verziót pedig 2017 januárjában mutatták be a Sundance filmfesztiválon, és ezt vetítették idén év elején a magyar művészmozik is.

 


A különböző politikai és avantgárd művészeti irányzatok manifesztumai hangoznak el Cate Blanchett tolmácsolásában, kortárs környezetbe helyezve – a színésznő tizenhárom karakter bőrébe bújik, a munkástól a punkon át a hajléktalanig. Mindegyik karakternek 10 és fél perc jut, az első kiáltvány Marx és Engels 1848-as Kommunista kiáltványa, az utolsó szakaszban pedig többek között Jim Jarmusch-nak a filmkészítés aranyszabályait összefoglaló hitvallása hangzik el a tanárként megjelenő Blanchett-től. (A Kommunista kiáltvány minden modernkori manifesztumok alapja, így nem volt kihagyható a válogatásból.) A kortárs berlini környezet és a konstruált jelenet minden, a maga korában forradalmi és sokszor polgárpukkasztó, botrányokat kiváltó szövegnek új értelmezést ad, amit a többcsatornás, párhuzamos vetítés felerősít a kiállítótérben.

kiállítás videó avantgárd film kortárs művészet politika
Rosefeldt és Blanchett egy kiállításon találkoztak évekkel ezelőtt, egy közös barát révén, hamar megegyeztek abban, hogy közös projektet fognak készíteni. Rosefeldt egy kutatása során foglalkozott ezekkel a kiáltványokkal, és végül ebből született a közös munka, amelynek kiállításon való bemutatása – az elhatározás és megegyezés pillanatától – ilyen gyorsan még sosem valósult meg, mint most Budapesten. (Kurátor: Petrányi Zsolt)


Az MNG A épületében a földszinti térben a kronológia és egy infografika látható, az emeleti folyosórészen a manifesztumok szövegei, a szerzők adatai olvashatók, a kiállítóterekben pedig a videók peregnek párhuzamosan.


Cate Blanchett számos egyéb díja mellett két Oscart is elnyert, a legjobb mellékszereplő kategóriában az Aviatorban nyújtott alakításáért, a legjobb főszereplőként pedig Woody Allen Blue Jasmine című filmjének címszerepéért, egyáltalán nem érdemtelenül…


Aki mindegyik, egyenként 10 perces videót végignézné és az értelmező szövegeket is elolvasná, szánjon rá éppen elég időt, vagy ne legyen rest többször felkeresni a kiállítást!