múzeumépítészet

Ha megnézzük, hogy milyen építészekkel milyen gigantikus múzeumépületek készülnek el idén szerte a világban, a mi Ligetünk már nem is tűnik rendkívüli beruházásnak. Íme, egy kis válogatás!

 


A Metropolitan Museum of Art 2015-ben vette át Breuer Marcell emblematikus New York-i épületét, amelyet a magyar Bauhus építész 1966-ban a Whitney Museum számára tervezett. A felújítást követően idén március 18-20-án egy egész ünnepi hétvégét szentel az intézmény a Met Breuer megnyitásának. Az épületet egyébként 8 évre veszik át, ezért évente 3 millió dollárt fizetnek az új helyre költöző Whitney-nek.


Június 17-én adják át a Tate Modern új épületét, amely 60 százalékkal növeli a tavaly közel hatmillió látogatót fogadó intézmény kiállítóterét. A teljes költség eléri a 260 millió fontot, ami 50 millióval több a 2012-ben tervezett összegnél. Ebből az angol kormány mindössze 50 millió fontot biztosít, a többit magánpénzekből szedik össze.

múzeumépítészet
Májustól látogatható az új Magyar Nemzeti Galériára kiírt pályázat majdnem győztese, a Snøhetta által tervezett Museum of Modern Art San Franciscóban. A tízemeletes épületben kap helyet az Egyesült Államok legnagyobb fotográfiai kutatóközpontja, valamint Donald és Doris Fisher 260 darabos, 1945 utáni művekből álló gyűjteménye.


Szintén idén nyílik meg a Cornell Capa által 1974-ben alapított New York-i International Center of Photography új székhelye Manhattanben, miután az előző egy évvel ezelőtt bezárt. Ősztől látogatható Washingtonban az afroamerikai kultúra és történelem múzeuma (National Museum of African American History and Culture), 540 millió dollárból. A tervező a londoni építész, David Adjaye volt. A múzeum az afrikai gyökerektől és a rabszolgaság korától a polgárjogi küzdelmen át a 21. századig tekinti át az afroamerikai társadalom történetét. Mindezt karnyújtásnyira a Wasington-emlékműtől.


Egy különleges épületben különleges intézmény jön létre Dhahranban (Szaúd-Arábia), a szintén a norvég Snøhetta tervezésében, 400 millió dollárból felhúzott épület alsó szintjén könyvtár és előadóterem kap helyet, az emeleten monstre időszaki kiállításoknak és más múzeumok letétjeinek hoztak létre tereket. Állítólag a megnyitásra egy Los Angeles-i múzeum máris kölcsönad 130 iszlám művészeti tárgyat. Izraelben májusra tervezik a Palestinian Museum megnyitását, amelynek tematikáját a neve is mutatja: Palesztina elmúlt két évszázadának történelmét és kultúráját lesz hivatott bemutatni a svájci székhelyű Welfare Association projektjeként, a Heneghan Peng által tervezett, függőkert-szerű épület.


Régi helyén nyit újra Párizsban a Musée Maillol. Tavaly februárban az intézményt fenntartó cég tönkrement, működtetését a városszerte több múzeumot és kulturális intézményt kezelő Culturespaces vette át, így feltehetően szeptemberben újra tud látogatókat fogadni, némi felújítás után, kortárs és modern festészeti kiállításokkal.

A fenti, közel sem teljes válogatás mellett azért érdemes megemlíteni, hogy decemberre tervezik a Louvre Abu Dhabi megnyitását. Ez már a sokadik időpont, de hátha ezúttal tényleg megnyílik…

Illusztráció:

A Met Breuer épülete New Yorkban

A New Tate Modern Londonban