Úgy tűnik, hogy a szerelmesek napját ma már a virágüzletek, az édességboltok, a wellness szállodák, az éttermek és az ékszerészek mellett a múzeumok is magukénak érzik, ráadásul idén éppen szombatra esik, ezért van mód arra, hogy egész nap, éjszakába nyúlóan programot szervezzenek. Jelmez kötelező vagy legalábbis erősen ajánlott!

A Szépművészeti Múzeum giga-finisszázst tart a hétvégén, hiszen nemcsak Rembrandt-kiállítását, de az egész múzeumot búcsúztatja – alakuljon bárhogy az élet, ebben a formában már soha több nem lesz látogatható az épület, és egyik állandó kiállítása sem. Mondhatni kapóra jött, hogy a búcsú egybeesik a Valentin-nappal és a farsanggal, ebből együtt jött létre a program: a látogató öltözzön műalkotásnak (vagy művésznek), este (és éjjel) Žagar, Headshotboyz és Crimzon zenél. Igazi Wings of Love éjjel kettőig, de reklámot nem csinálunk – erre ugyanis már napok óta minden jegy elkelt. A finisszázs finisszázsára vasárnap még talán be lehet jutni, és érdemes is, hiszen lesz lehetőség – a közönségnek először és utoljára – vetni egy pillantást a Hősök tere „elvarázsolt kastélyára”, a romos Román Csarnokra.

A Petőfi Irodalmi Múzeumot szombaton belepi a rózsaszín: szerelmes költészet, halandó és örökéletű múzsák, zsűrire váró giccsparádé, cuki tárgyak tárlata, irodalmi rapid randi, marcipánszív és csokicsók, de tényleg. Bár elsőre megijednénk a programkínálattól, a múzeum vezetését és munkatársait ismerve itt bizonyára magasirodalom és magasművészet lesz, csak nyilván könnyedebben, hiszen egyszer van Valentin egy évben, ilyenkor talán meg lehet bolondulni egy kicsit.

A Természettudományi Múzeum is gondolt egyet, és aktuális kiállítását összekötötte a Valentin-nappal: ebből lett a szerelmes múmiák napja. Hogy mit jelent az Antipatika, ahol múmiaport és egyéb elixíreket kevernek, bele se merünk gondolni, majd a jelmezes tárlatvezetők és a párválasztás tudományos alapjairól előadást tartó szakértők megmondják. (Feltehetősen az a bizonyos „kémia”!) A körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumban egész délután Balassi (Valentin) Bálint lesz napirenden, versek hangzanak el, miközben a gyerekek farsangi jelmezeket készítenek a Cipőtörténeti Gyűjteményben.

A szentendrei Skanzen az egész hétvégét a témának áldozza, a farsangnak és a szerelemnek együtt. A téltemető népszokások felidézése mellett a programot „órás bábok szerelemi jelenetei” fűszerezik, ami vajon gyerekprogram-e, nem tudjuk biztosan. Azt pedig már jeleztük, hogy a Várkert Bazár Csók István kiállítását nyitja meg, mert olyan a művész neve, ami jól hangzik ilyenkor, és ez tényleg félelmetes asszociáció. A fenti tematikába persze akkor illeszkedne pontosan az esemény, ha arra kérnék a közönséget, hogy stílszerűen sokác jelmezben jelenjenek meg.Illusztráció: Szépművészeti Múzeum "P.A.R.T.Y."