irodalom Magyar Nemzeti Galéria színház programajánló Textúra ganymed goes europe iparművészet

Minden ugyanaz másképpen, hogy egy klasszikust idézzünk: a felkért írók a Magyar Nemzeti Galéria egy-egy főművéhez írtak rövid szövegeket, Valló Péter megtalálta a szöveghez, jelenethez leginkább illő színészt, aki olyan jelmezben lép a közönség elé, amelyet a MOME divat- és textilszakos hallgatói terveztek. Egy festmény, egy szöveg, egy színész, egy jelmez – így zajlik majd a Szépművészeti Múzeumban indult, annak rekonstrukciója óta az MNG-ben folytatódó éves összművészeti program, a Textúra.

 


Ezúttal nem az írók, hanem a múzeum választott festményeket, mégpedig kifejezetten az unásig ismert főművekből válogattak: Egri nők, Rőzsehordó nő, Majális, Tengerihántás, MS mester Vizitációja stb. Így könnyen meglehet, hogy olyan alkotások, amelyeket csukott szemmel is – szinte –bárki a legapróbb részletekig fel tud idézni, új olvasatot, új kontextust kapnak az írók határtalan fantáziájának köszönhetően. Szerencsére a kortárs irodalom gazdag remek szerzőkben, így ismét sikerült a legjobbak közül válogatni annak ellenére, hogy a szervezők kerülik az ismétlést: Berniczky Éva, Dragomán György, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Péterfy Gergely, Rakovszky Zsuzsa, Térey János és Tóth Krisztina.


A színészekkel már nagyobb gondban volt az újrázó rendező, a tavaly után most is egyedül dolgozó Valló Péter, aki a rendezvény egyre komolyabb presztízsének tudja be, hogy a színházak már nem annyira kezelik rugalmasan az időbeosztást, mint korábban. Ezért fordul elő, hogy egyes szövegeket váltott szereposztással adják elő, az Egri nőkhöz írt Péterfy-művön például Murányi Tünde, Vándor Éva és Csákányi Eszter osztozik, az egyéb színházi elfoglaltságuknak megfelelően. Akiket még láthatunk: Stefanovics Angéla, Hámori Gabriella, Kelemen József, Szabó Sebestyén László, Szatory Dávid, Schmied Zoltán, Csőre Gábor, Olasz Renátó, Lovas Rozi, Bánhegyi Tünde (hegedű), László Zsolt, Tasnádi Bence, Hajdu Tibor, Tihanyi Zsuzsanna (zongora), Balsai Móni és Trokán Anna.


Szintén változás, hogy ezúttal egy újabb művészeti ág is bekúszott a többi közé, mégpedig az iparművészet, ugyanis a MOME hallgatóit kérték fel a jelmezek tervezéséhez. Valló Péter elmondta, hogy most kevesebb lesz a látvány és a show, az előadás követlenebb kapcsolatban lesz a képpel. Arról is beszélt, hogy ennél közvetlenebb és örömtelibb visszajelzés kevés létezik a szakmájában, mint hogy másodszor is őt kérték fel az előadások megrendezésére.


November 8-án lesz a premier, ezt követően hat alkalommal keddenként (és egyszer csütörtökön) láthatók az előadások, a megszokottak szerint párhuzamosan, tehát egy-egy előadó tízszer is „fellép” alkalmanként. Aki már volt egy ilyen programon, tudja, hogy milyen izgalmas bolyongani az esti, alig megvilágított múzeumban és váratlanul megérkezni egy előadásra, karnyújtásnyira a színésztől végighallgatni a magyar kortárs irodalom legfrissebb, erre az alkalomra írt szövegeit.


Közkívánatra tavasszal egy ugyanilyen sorozat indul a gyerekeket megcélozva, az ifjúsági irodalom kedvelt szerzőivel és nyilván egy korábbi időpontban…


A képen Szatory Dávid adja elő Grecsó Krisztiánnak Hollósy Simon Tengerihántásához írt szövegét