Jó hír annak, aki lemaradt, és annak is, aki szeretné újranézni az elmúlt hetek két Élő MúzeumCafé programját: a Szépművészeti Múzeumban a szépség értékének megállapításáról, a Magyar Nemzeti Galériában az első avantgárd filmkísérletekről beszélgettünk a téma avatott szakértőivel.

A műalkotás szép – mondja az esztéta. A műalkotás értékes – mondja a műkereskedő. A műalkotás mindenkié – mondja a muzeológus. A műalkotás az enyém – mondja a műgyűjtő. A műalkotás alapszükséglet – mondja a művészettörténész. A műalkotás luxus – mondja az, akinek nincs rá igénye, lehetősége, pénze. És természetesen mind ugyanarról „a” műalkotásról beszélnek. A Luxus témáját vezérmotívumául választó múzeumi estén a műalkotásoknak ebben a „sokféleségében” próbálunk meg eligazodni meghívott szakértőink segítségével.

Az Élő MúzeumCafé beszélgetés résztvevői: Lengyel László művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum Kulturális Örökség Kutató és Dokumentációs Osztályának vezetője, Molnos Péter művészettörténész és Vass László műgyűjtő.



A Nemzeti Galéria Dada és szürrealizmus. Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí. Válogatás a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből, valamint Átrendezett valóság. Alkotói stratégiák a magyar művészetben a dada és a szürrealizmus vonzásában című iker-kiállításaihoz kapcsolódó Életre kelt (film)kísérletek. Az avantgárd első mozija című „vetítés-tárlat” zárónapján a korai filmművészet szakértőivel beszélgetünk többek között arról, hogy mit jelentenek ezek a különleges munkák az egyetemes művészet történetében, illetve hogy hogyan kapcsolódik egymáshoz a film és a képzőművészet.

A beszélgetés résztvevői: Orosz Márton művészettörténész, a kiállítás kurátora, Száva Gyula kísérleti filmes, filmkutató és Geréb Anna filmtörténész, az ELTE Média szak és Filmművészeti Egyetem tanára.


Mindkét beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője vezette.