Extravagáns művésznek extravagáns kiállítás jár, hagyományos installációval talán nem is értelmezhető és érzékelhető ma El Kazovszkij művészete és személyisége. A november elején nyíló kiállírás kurátorai, Rényi András és Jerger Krisztina egészen hihetetlen kreativitása mellé a múzeum nagyvonalúsága párosul, így elkészülhetnek az eltervezett díszletek, felállhat a panoptikum, lesz mozi, a gigantikus, eredetileg vörös márvány fogadótérre pedig rá sem lehet majd ismerni.

 

Egy lehetséges El Kazovszkij kiállítás terve évek óta érlelődik, a koncepció is régóta alakul, a berendezés, építkezés pedig azóta folyik, hogy az előző tárlatot (az erdélyi művészetről) elbontották. A videó egy kicsit bepillant a kulisszák mögé, anélkül, hogy a nagy titkokat elárulná. Jerger Krisztina egy készülő, először itt összeállított ikonosztázra hívja fel a figyelmet, Rényi András és Perneczky Géza pedig egyszerre asszociálnak Csontváryra „El” egyik műve kapcsán.

Aki ismeri a kurátori koncepciót és kapott már ízelítőt a tervekből, az tudja, hogy ez a kiállítás kétségtelenül ütni fog!