Az utolsó simítások zajlanak a Szépművészeti Múzeum milánói kiállításán, amely szeptember 17-től öt hónapon át látható a Palazzo Reále termeiben. Szégyenkezni biztosan nem fogunk, a videón látható, hogy a külföldi kurátorok rácsodálkoznak a Budapestről érkező kincsekre, Raffaellóra, Rippl-Rónaira, Vaszaryra.

Négyszáz év festészetének 80 alkotása képviseli a két nagy magyar képtár, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét, olyan nevekkel, mint Raffaello, Goya, Leonardo, Canaletto, Monet, Cézanne, Schiele, Szinyei, Munkácsy, Markó vagy Bortnyik. A világkiállítás miatt amúgy is turistákkal zsúfolásig teli városban februárig lehet megtekinteni a kiállítást.

 

A video az előkészületekbe enged betekintést, a magyar múzeumok restaurátorai jelenlétében csomagolják ki az alkotásokat, a külföldi kurátorok pedig örömmel nyugtázzák, hogy ez az anyag egy darabig náluk lesz. Stefano Zuffi Raffaello Esterházy Madonnájának érkezése, a „személyes találkozás” iránti örömét fejezi ki, fel is kerül a falra gyorsan a golyóálló üvegdobozban biztosított műkincs. Ugyanakkor megjegyzi, hogy a milánói közönség számára a legnagyobb meglepetést feltehetően Rippl-Rónai József Kalitkás nője fogja jelenteni. Ugyancsak ezt a művet méltatja a másik kurátor, Katy Spurrell, ő az egészalakos női portré intenzív szín- és érzelemvilágát emeli ki, a festményt a belga szimbolistákkal, elsősorban Fernand Khnopfhoz művészetével vonja párhuzamba. Nem kevesebb elragadtatással nyilatkozik Vaszary János Aranykoráról, amely a századforduló Monarchiájának szecesszióját képviseli.