avantgárd Magyar Nemzeti Galéria kiállítás videó restaurálás

Szerencsére évente néhányszor megadatik a magyar muzeológusoknak is, hogy a művészettörténet legismertebb főművei közül egyet-kettőt a kezükbe vegyenek (idén egyébként erre különösen sokszor sor kerül majd). Amikor a biztonsági láda számtalan arasznyi csavarral rögzített teteje lekerül és az újabb és újabb szivacsrétegek mögül előbukkan a finom papírba becsomagolt műremek, még a legtöbbet próbált kurátor és restaurátor hangja is elcsuklik. Így volt most is, az MNG orosz avantgárd kiállítására készülve, amikor Malevics Svájcból érkezett alkotását emelték ki a ládából, a Bázelből és Jekatyerinburgból érkezett kísérők jelenlétében. A hirtelen támadt nagy csendben egyetlen mondat hangzott el: „hogy van az áhítat oroszul”?

 


Lassan, de folyamatosan fogynak a ládák és szaporodnak a falhoz támasztott képek az MNG C-épületének legfelső emeleti időszaki kiállító tereiben, ahol egy hét múlva nyílik meg A művészet forradalma – Orosz avantgárd az 1910-1920-as években című kiállítás a Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatva. Két kép (Malevics és Udaltsova egy-egy műve) Bázelből érkezett, a Beyeler Foundation január 10-én bezárt Malevics és az orosz avantgárd című kiállításáról, ezek átvétele a Galériában különösen bonyolult feladat volt, hiszen először a jekatyerinburgiak vették át és vetették össze a képek jelenlegi állapotát azzal a leírással, amelyik a Bázelbe való érkezéskor készült, majd a Galéria munkatársai nézték át ugyanezt a listát, átvizsgálva és végigfotózva négyzetcentiről négyzetcentire a vásznakat, a kereteket és a hátoldalakat. Egy-egy ilyen leírás nagyon alapos, a szabad szemmel nem is látható részletekre is kiterjed, ráadásul a most nyíló kiállítás esetében kizárólag orosz nyelvű, a teljes kiállítandó anyag dokumentációja pedig több száz oldalnyi. A szakértőket hallgatva kiderült, hogy Malevics 1915-ben készült Szuprematizmusán a repedések annak köszönhetők, hogy a művész a rossz minőségű orosz olajfestéket temperával keverte, mert csak ritkán volt lehetősége arra, hogy Nyugat-Európából kapott jobb kvalitású anyaggal dolgozzon.
 


 

Közben nyílik a többi doboz is, időnként grafikai mappák kerülnek elő: a lapok keret nélkül, paszpartuban, savmentes papírba csomagolva érkeztek, ezeket a Galéria keretezteti, az orosz múzeum kérésére a lehető legegyszerűbb keretekbe, tájékoztat Gergely Mariann kurátor. Az MNG egyébként keretezve szokta a grafikákat kölcsönadni, mert így biztonságosabb a szállításuk.

A művek többsége már a neki kijelölt teremben várja, hogy felkerüljön a falra, a látványelemek többsége is a helyén van. Borítékolható, hogy a közönség szeretni fogja azt a termet, ahol korabeli mozgóképekkel érzékeltetik a forradalmi időszakot, a Romanovok bukását, no nem a keresztek leverésének ünneplése, hanem a filmtörténeti ritkaságok látványa okán…