Skanzen néprajz MúzeumCafé folyóirat
A szabadtéri néprajzi múzeumok többsége úgy jön létre, hogy más településeken elbontott házakból, azok berendezéséből keletkezik egy mesterséges múzeumfalu, amelynek segítségével bemutathatók az egyes tájegységek építészeti jellemzői, tárgyhasználata és az életmód más tájegységektől eltérő sajátosságai. A szentendrei Skanzen valóban a semmi közepén született meg a hatvanas-hetvenes évek fordulóján. Az intézmény a saját 50. születésnapja alkalmából most viszonozza az érintett több száz magyar település nagyvonalúságát és egy erre a projektre felújított Robur kisbuszban virtuálisan visszaviszi az egykori gesztus dokumentációját.

 


Egy ház, házrészlet, berendezési tárgy megvásárlását és elszállítását komoly kutatómunka előzte meg (erről sok-sok érdekesség olvasható a MúzeumCafé legutóbbi Skanzen számában), erről pedig alapos dokumentáció készült, feljegyzésekkel, fotókkal, filmfelvételekkel. A szentendrei múzeum áttekintette, melyek az érintett települések, most pedig elindul, hogy minden közösségnek visszaadja – virtuálisan – mindazt, amivel az adott közösség annak idején hozzájárult a Skanzen létrejöttéhez. Hogy milyen nagy számú településről van szó, kiválóan jelzi, hogy ez a turné öt évig fog tartani. A Robur először a Felső-Tiszavidéken jár: Kispaládon, Botpaládon, Uszkán, Sonkádon, Milotán, Vámosoroszin, Mándon és Nemesborzován. A tájegység kiválasztása nem véletlen, ugyanis ez volt az első része a múzeumnak, amelyik látogatókat fogadhatott.


A kisbusz nemcsak szállítóeszköz a Robog a Skanzen! elnevezésű programban, ugyanis mindig visz magával egyetlen valamikori használati-, ma műtárgyat és tableteket, amelyeken interaktív játékok segítségével lehet a tájegységek jellemzőivel megismerkedni. Ne felejtsük el, hogy a régi tárgyak őrzőinek, régi házak lakóinak, akik a a hatvanas-hetvenes években együttműködtek a néprajzi gyűjtemények munkatársaival, talán már csak a többedik generációs leszármazottai élhetnek ezeken a településeiken, ezért is különleges gesztus a múzeum részéről a kapcsolatfelvétel és az egykori emlékek ily módon való megőrzése és visszajuttatása.


Aki összefut a Skanzen buszával bárhol az országban, és elküldi a "találkozásról" készült fotót a MúzeumCafé facebook oldalának üzenőfalára, lapunk legutóbbi számát kapja ajándékba.

​​​​​​​Wanted Skanzen Robur!