MúzeumCafé folyóirat grafika kiállítás

Természetesen nem kizárólag ezért érdemes megtekinteni a kArton Galéria április 7-én záró Négy Negyed című kiállítását, hanem mert négy nagyon tehetséges grafikus anyaga látható – köztük Vidák Zsolté, akinek a tavalyi, Budavár-számunk címlapját is köszönhetjük.

 


Olyan alkotókról van szó, akik alapvetően meghatározzák a mai tízen- és huszonévesek vizuális kultúráját, a hihetetlenül népszerű Pilvaker arculatától a filmplakátokig, könyvborítókig, képregényekig.

MúzeumCafé folyóirat grafika kiállítás
Ők a szakma legjobbjai, vallja a galéria: Baranyai (b) András, Kárpáti Tibor, Szabó Levente és Vidák Zsolt. Egy művészgenerációhoz tartoznak, mindegyikük az Iparművészeti Egyetemen (ma MOME) végzett, és – mint a velük készült beszélgetésből kiderül – más-más utat választottak a kézi rajz és a modern technikai vívmányai használatában. Érdeklődésük, képi világuk, a színekkel való játékuk, formaviláguk markánsak eltérő, a feliratok elolvasása nélkül is rögtön látja a néző, hogy mettől meddig tart egy-egy „életmű” bemutatása. Hogy még nagyobb legyen a kontraszt, egyetlen falon egymás mellett látható a négy grafikus „társasháza”, vagyis ahogy ők azt elképzelik, a sajátos stílusjegyek esszenciájával.

MúzeumCafé folyóirat grafika kiállítás
Van, aki a megrendelésre készült munkáit állítja ki, más pedig éppen az autonóm grafikáit szerette volt bemutatni. Kvalitásuk bizonyítékaként is értelmezhető, hogy külföldi megrendelőknek is dolgoznak rendszeresen (Pilvaker, New Yorker magazin, BAFTA – brit filmdíj stb.), ráadásul azt a lehetőséget is megkapják, hogy a saját stílusukat megtartva tegyenek eleget a megrendelő igényének.


Tehát: már csak egy hétig látható a mi Budavárunk és még sok vidámság a kArtonban.